Türkçenin Geleceği, Ordu Üniversitesi'nde Konuşuldu
- ORDU ORT TV TELEVİZYON RADYO İŞLETMECİLİĞİ A.Ş.
- 2 gün önce
- 2 dakikada okunur
Türkçenin Uluslararası Rolü, Kültürel Yeri ve Öğretimi Kongresi Ordu Üniversitesi’nde Başladı

Ordu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Türkçenin Uluslararası Rolü, Kültürel Yeri ve Öğretimi Kongresi” açılış programı, akademik camianın geniş katılımıyla gerçekleştirildi. Morfoloji binası konferans salonunda düzenlenen etkinlik, Türkçenin dünya dilleri arasındaki önemini vurgulamak ve Türkçe öğretiminin uluslararası boyutlarını ele almak amacıyla yapıldı.
Açılış programına Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, üniversitenin yöneticileri, ulusal ve uluslararası katılımcılar, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Etkinlik, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği müzik dinletisiyle başladı.

Türkçenin Kurumsallaşması Gerekiyor
Açılışta konuşan Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Türkçenin dünya dilleri arasında önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Güzel, “Yurt dışında 55 ülkede Türkiye Türkçesinin öğretimi toplamda 227 merkez, bölüm ve enstitüde gerçekleştirilmekte. Bu Türkçeyi kurumsallaştırmak için Türkçe Fakültesi kurmalıyız. Türkçenin tam anlamıyla bir kurumsallığa kavuşması, bağımsızlığımızı pekiştirecektir” dedi.

Türkçe Şöleni
Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Hüseyin Mutlu ise kongreye ev sahipliği yapmanın büyük bir anlam taşıdığını belirterek, “Bugün burada gerçekleşeceğimiz kongre ile Türkçeye olan sevgimizi ve ilgimizi bir şölen olarak sunmayı hedefledik. Kongremize katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmalar ve Oturumlar
Açılış programının ardından, kongre kapsamında Prof. Dr. Kutlay Yağmur, “Türkçenin Batı Avrupa’daki Gücü ve Aile Toplumundaki Yeri” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. İbrahim Gültekin ise “Türkçe Hazırlık Merkezlerine Yönelik Standart ve Akreditasyon Çalışmaları” üzerine bir sunum yaptı. Oturumun son konuşmasını ise Prof. Dr. Halit Karatay yaptı.
Kongre, Türkçe öğretimi, kültürle ilişkisi ve dil politikaları gibi pek çok önemli konuyu ele alacak bildirilerin sunulacağı iki günlük bir etkinlik olarak devam edecek.
Ulusal ve Uluslararası Katılım
Kongreye ulusal ve uluslararası alandan çok sayıda bilim insanı katıldı. Türkçenin gelişimi ve geleceği üzerine derinlemesine tartışmaların yapılacağı kongre, Türkçe öğretiminin küresel alanda güçlendirilmesi için önemli bir platform olarak değerlendiriliyor.

Comments